Vasten maakt sneller

Sportvasten, intermittent fasting, het Vastendieet, vegan vasten, watervasten. Vasten lijkt het helemaal te zijn deze dagen. Maar ook voor jou als triatleet? Jazeker! En vooral wanneer je langer dan 90 minuten achtereen fietst, loopt en zwemt.

Vet of suiker?

Ons lijf kiest ofwel suiker ofwel vetzuren als brandstof tijdens duursport. Eigenlijk altijd gelijktijdig, maar met een lichte voorkeur voor de ene brandstof, afhankelijk van je snelheid. Ga je hard, dan verbrand je bijna 100 % suikers, sport je trager, dan krijgt vet de voorrang. Gelukkig is er een suikervoorraad opgeslagen als glycogeen in je spieren en lever en kunnen we dagen achtereen hardlopen op de vetverbranding. Nou, dat kan niet misgaan, toch?

De spagaat van de duursporter

Huh, moet ik nou ook al op ballet? Of aan yogastretching doen? Altijd goed natuurlijk, maar ik bedoel de figuurlijke spagaat.

Enerzijds is je suikervoorraad dus eindig; na ongeveer 1,5 uur is het op. Best lastig als je minstens een kwart triathlon wilt volbrengen. Om de man met de hamer niet tegen te komen, neem je gelletjes en sportdrank. Ware het niet dat de smaak vaak tegenstaat of dat ze maagdarmklachten veroorzaken. Oprispingen, maagkramp of erger nog: bij herhaling in de berm eindigen voor een sanitaire stop. Dit komt omdat de doorbloeding van je maag en darmen sterk vermindert wanneer je sport. De spierarbeid eist het merendeel van de bloedtoevoer op voor de aan- en afvoer van zuurstof, lactaat, voedingstoffen en afvalstoffen.

Aan vet geen gebrek!

Al is je vetpercentage nog zo laag, het is voldoende om dágen achtereen te bewegen. Maar dan gaat wel je tempo omlaag. Hoe dat zo? Omdat de vetverbranding meer zuurstof nodig heeft dan de suikerverbranding. En zuurstof is nou net wat schaars is als je ademhaling en hartslag al skyhigh zijn. Dus blijken we van nature suikerverbranders tijdens duursport.

Nieuwe taal leren? Leer je lijf de taal van de vetverbranding en boek winst hiermee, óók wanneer je hard gaat.

Drie programma’s

Hiervoor ontwikkelde ik vastenprogramma’s speciaal voor duuratleten. Hierin wordt cardiotraining gecombineerd met een uitgekiend sportvoedingsprogramma. Ik ben enthousiast over Sportvasten, het Vastendieet en Vegan vasten. In deze 3 programma’s begeleid ik je naar meer snelheid in je duurprestaties van langer dan 90 minuten. Met als resultaat een betere vetverbranding, meer energie en een lager vetpercentage.